Dietetyka - studia II stopnia niestacjonarne
Opłaty
OPŁATY obowiązujące w roku 2024/2025
- Opłata za przeprowadzenie rekrutacji na studia w języku polskim - 85 zł
- Opłata za usługi edukacyjne związane z kształceniem studentów w języku polskim na studiach niestacjonarnych:
- opłata za cały tok studiów: 16 400 zł
- opłata za cały rok studiów jednorazowo: 8 200 zł
w 2 ratach: 4 200 zł
w 4 ratach: 2 200 zł
Szczegóły więcej
Badania lekarskie
Osoby zakwalifikowane do przyjęcia na studia przy składaniu dokumentów otrzymają od Wydziałowej Komisji Rekrutacyjnej skierowanie do lekarza medycyny pracy oraz zostaną poinformowane, w jakim czasie należy dostarczyć zaświadczenie o braku przeciwwskazań do studiowania na wybranym kierunku. Jeden egzemplarz ww. zaświadczenia należy dostarczyć do Wydziałowej Komisji Rekrutacyjnej lub do właściwego Dziekanatu.
Badania u lekarza medycyny pracy można wykonać bezpłatnie wyłącznie w wyznaczonych placówkach oraz na podstawie skierowania wydanego przez WUM (z pieczęcią i podpisem osoby wydającej skierowanie).
W przypadku odmowy wykonania świadczeń przez wskazaną poniżej placówkę, należy bezzwłocznie poinformować o tym fakcie Mazowiecki Wojewódzki Ośrodek Medycyny Pracy. Pozostałe placówki wykonują ww. badania odpłatnie.
- Wykaz przychodni realizujących bezpłatne badania kandydatów na studia w WUM więcej
- Regulamin obowiązkowych badań lekarskich i szczepień dla kandydatów na studia oraz studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego więcej
- Procedura postępowania przy obowiązkowych badaniach lekarskich i szczepieniach w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym więcej
- Ulotka informacyjna "Jak zapobiegać chorobom zakaźnym w trakcie studiów medycznych" - ulotka informacyjna dla kandydatów i studentów WUM więcej
Komunikaty
DIETETYKA
Studia II stopnia niestacjonarne (dawniej zaoczne)Studia drugiego stopnia trwają 2 lata tj. 4 semestry i odbywają się od piątku do niedzieli.
Profil absolwenta
Absolwent posiada zaawansowaną wiedzę i umiejętności w zakresie: profilaktyki i leczenia chorób dietozależnych, rozpoznawania i leczenia niedożywienia związanego z chorobą oraz innych zaburzeń odżywiania. Potrafi ocenić stan odżywienia i zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Wspólnie z lekarzem może ustalić wskazania do stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem tzw. „diet przemysłowych”. Ma kompetencje do prowadzenia edukacji żywieniowej indywidualnej i grupowej oraz zarządzania placówkami prowadzącymi poradnictwo dietetyczne. Może także uczestniczyć w pracach zespołu terapeutycznego.